logo-print

Franchising και ηλεκτρονικό εμπόριο: Τροπολογια για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης που λειτουργούν στο πλαίσιο σύμβασης δικαιόχρησης (franchising)

Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Τροπολογία σχετικά με την ανάληψη και άσκηση δραστηριότητας ηλεκτρονικού εμπορίου για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης που λειτουργούν στο πλαίσιο σύμβασης δικαιόχρησης (franchising) κατάθεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο πολυνομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με την προτεινόμενη διάταξη παρέχεται η δυνατότητα στους δικαιοδόχους των συμβάσεων δικαιόχρησης (franchising) στο λιανικό εμπόριο να επιλέγουν ελεύθερα φορέα ηλεκτρονικού εμπορίου για την προώθηση και πώληση των προϊόντων τους, δεδομένων των ισχυόντων μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 που θέτουν περιορισμούς στη λειτουργία του λιανεμπορίου.

Η ηλεκτρονική, πώληση των προϊόντων στις συμβάσεις δικαιόχρησης (franchising) πραγματοποιείται τις περισσότερες φορές από το ηλεκτρονικό κατάστημα που διατηρεί ο δικαιοπάροχος, με αποτέλεσμα ο δικαιοδόχος να στερείται τη δυνατότητα αυτή, γεγονός που σημαίνει αυτόματα λιγότερες πωλήσεις και περιορισμό στις συνθήκες ανταγωνισμού της ελεύθερης αγοράς, με ιδιαιτέρως αρνητικές συνέπειες κατά την τρέχουσα περίοδο ισχύος έκτακτων περιοριστικών μέτρων από την πανδημία οτυ κορωνοϊού COVID-19.

Αναλυτικά η προτεινόμενη διάταξη αναφέρει:

Ανάληψη και άσκηση δραστηριότητας ηλεκτρονικού εμπορίου για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης που λειτουργούν στο πλαίσιο σύμβασης δικαιόχρησης (franchising)

1. Η ανάληψη καε άσκηση δραστηριότητας φορέα ηλεκτρονικού εμπορίου είναι ελεύθερη μια τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, που λειτουργούν στο πλαίσιο σύμβασης δικαιόχρησης (franchising), με την επιφύλαξη του π.δ. 131/2003 (Α' 116).

Η δραστηριότητα φορέα ηλεκτρονικού εμπορίου για τους δικαιοδόχους των συμβάσεων δικαιόχρησης συνίσταται: α) στη δυνατότητα εξεύρεσης καταναλωτών, β) στη δυνατότητα άμεσης και ταχείας επικοινωνίας με τους καταναλωτές και γ) στη δυνατότητα προώθησης των πωλήσεών τους στους καταναλωτές, τόσο εντός, όσο και εκτός της παραχωρηθείσας με τη σύμβαση δικαιόχρησης, συμβατικής περιοχής.

Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται υποχρεωτικά και στις περιπτώσεις των Συμβάσεων Δικαιόχρησης, όπου εμπεριέχεται ρήτρα περί απαγόρευσης στους δικαιοδόχους του Δικτύου της Σύμβασης Δικαιόχρησης διενέργειας ενεργητικών πωλήσεων, είτε εντός, είτε εκτός της παραχωρηθείσας σε αυτούς συμβατικής περιοχής.

2. Η παρούσα διάταξη ισχύει μέχρι 31.3.2021.

Δείτε αναλυτικά την τροπολογία.

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η αποζηµίωση από την επιδείνωση της υγείας του παθόντος, 2024