logo-print

Άρθρο 115 - Νόμος 5039/2023 - Κατασκευή έργων για την προστασία, λειτουργία και ανάδειξη χώρων και εγκαταστάσεων πολιτιστικού χαρακτήρα σε δάση, δασικές εκτάσεις και δημόσιες εκτάσεις των περ. α) και β) της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

03/04/2023

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012
Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Στο άρθρο 54 του ν. 998/1979 (Α’ 289), περί των προϋποθέσεων διενέργειας και εκτέλεσης έργων πολιτιστικού χαρακτήρα εντός δασών, δασικών εκτάσεων, αναδασωτέων εκτάσεων και δημόσιων εκτάσεων των περ. α) και β) της παρ. 5 του άρθρου 3 του νόμου αυτού, προστίθεται παρ. 4 ως εξής:

«4. Επιτρέπεται η επέμβαση σε δάση, δασικές εκτάσεις και δημόσιες εκτάσεις των περ. α) και β) της παρ. 5 του άρθρου 3 για την κατασκευή έργων απαραίτητων για την προστασία, λειτουργία και ανάδειξη χώρων και εγκαταστάσεων πολιτιστικού χαρακτήρα, όπως είναι η διάνοιξη οδών πρόσβασης σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους και η δημιουργία χώρων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, ύστερα από αίτημα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σύμφωνη γνώμη της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ειδικότερα, για τις οδούς πρόσβασης, οι οποίες δεν διαθέτουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της παρ. 3 του άρθρου 48, αλλά ακολουθούν τις προδιαγραφές, κατά περίπτωση, επαρχιακών ή δημοτικών οδών, καθώς και για τα συνοδά ή υποστηρικτικά αυτών έργα και εγκαταστάσεις, η επέμβαση του πρώτου εδαφίου επιτρέπεται σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους της τεχνικής και περιβαλλοντικής μελέτης του έργου, τηρούμενης της περιβαλλοντικής αδειοδοτικής διαδικασίας και του επιτρεπτού της επέμβασης κατά τα ειδικώς οριζόμενα στις οικείες διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Κατά τη χάραξη και την κατασκευή των έργων του πρώτου εδαφίου λαμβάνεται μέριμνα για τη μη αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, την προστασία και την αποκατάσταση της υφιστάμενης δασικής βλάστησης ή τη δημιουργία νέας για λόγους λειτουργικούς και αισθητικούς. Εφόσον τα έργα του πρώτου εδαφίου προβλέπονται από ειδικό πολεοδομικό σχέδιο του άρθρου 8 του ν. 4447/2016 (Α’ 241), διενεργούνται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και ρυθμίσεις του σχεδίου αυτού.»

Ποινικός Κώδικας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία, 2η έκδ., 2024
Εγχειρίδιο Πολιτικής Δικονομίας - 4η έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ​

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

send